2017.szeptember 8-án, pénteken ünnepélyesen is kezdetét vette a 2017/18-as tanév a Dunaújvárosi Egyetemen. A felsőoktatási intézményben több mint 500 elsőéves hallgató kezdte meg tanulmányait.

A 48. ünnepélyes tanévnyitó rendezvényre megtelt a Dunaújvárosi Egyetem Sport- és Rendezvénycsarnoka. Az eseményen - többek mellett - megjelent, Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal vezetője, dr. Dorkota Lajos, a Dunaújvárosi Egyetem tiszteletbeli polgára, a Dunaújvárosi Főiskoláért cím díjazottja. Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, az egyetem címzetes főiskolai docense, a Dunaújvárosi Főiskoláért cím díjazottja. Dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, az egyetem címzetes főiskolai docense, a Dunaújvárosi Főiskoláért cím díjazottja.

 

Dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora nyitóbeszédében elmondta, mintegy kétezer hallgatóval kezdik meg a 2017/2018-as tanévet. Annak ellenére, hogy az országos jelentkezési eljárásban felvettek száma 5 százalékkal csökkent, a Dunaújvárosi Egyetem hozta a tavalyi magas jelentkezői létszámot, ötszáz új hallgató kezdheti meg tanulmányait ebben a tanévben. Alapképzésre nappali tagozaton 26 százalékkal, levelező tagozatra pedig 5 százalékkal több hallgatót vettek fel a tavalyi évhez képest. Ezzel a diplomás alapképzés megerősödött. Hosszú idő után újra elindulhat a kommunikáció és médiatudomány alapképzés is. Dr. András István, külön örömként említette, hogy idén 50 százalékkal többen jutottak be az egyetem gazdasági képzéseire, és mindhárom mesterképzés stabil évfolyamokkal indul. A Dunaújvárosi Egyetem rektora kiemelte, hogy az idei évben a külföldi hallgatók jelentkezése mintegy 30 százalékkal megugrott, 21 országból 133 új külföldi hallgató jelentkezett a különböző szintű képzésekre. 

 

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy az egyetemre úgy tekint, mint a város, a térség legerősebb tudásközpontjára, ezért mondhatni, hogy az évnyitón megjelentek a tudományos élet egyik erőcentrumában ünnepelnek. A polgármester azt is kiemelte, Dunaújváros már a közeljövőben a modern ipari versenyképesség szimbóluma kell hogy legyen, ami nemcsak a dunaújvárosiaknak fontos, hanem mindenkinek, aki a magyar gazdaság szereplője.

 

Az elsőévesek fogadalomtételét követően, dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora kézfogással köszöntötte az új egyetemi polgárokat.