A Nemzetközi Roncsolásmentes Vizsgálati Akadémia magyarországi programsorozata zárásaként meglátogatta a Dunaújvárosi Egyetemen kormányzati támogatással létrehozott Paksi Kompetencia és Kutatóközpontot.

 

 

A Nemzetközi Roncsolásmentes Vizsgálati Akadémiát (Academia NDT International, www.academia-ndt.org) 2008-ban alapították a roncsolásmentes vizsgálat élvonalában hosszú ideje tevékenykedő tudósok, kutatók és tapasztalt ipari szereplők. Az Akadémia küldetése az, hogy tagjai hidat képezzenek a műszaki és természettudományok és a roncsolásmentes vizsgálat között. A Nemzetközi Roncsolásmentes Vizsgálati Akadémia elnöke egy éve dr. Trampus Péter, a Dunaújvárosi Egyetem professor emeritusa.

 

A Paksi Kompetencia és Kutatóközpont létrehozásának célja az volt, hogy támogassa az új atomerőművi blokkok létesítését anyagtechnológiai, anyagvizsgálati és hegesztési szakértői, valamint az ezzel összefüggő szakember képzési feladatok ellátása útján. A Dunaújvárosi Egyetem oktatási és kutatási profilja hagyományosan anyagmérnök és gépészmérnök irányultságú. Ennek felelnek meg laboratóriumai és műszaki létesítményei. Az egyetemen meghonosodott egy műszaki kultúra, amit kiszolgál az oktatói-kutatói állomány. A létesítendő paksi blokkok viszonylagos közelsége az egyetemhez kedvező a kapcsolattartás és a szükséges operatív tevékenységek végzése szempontjából. Az egyetemnek hagyományosan jó munkakapcsolata volt és van az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-vel, amiből következően az egyetem oktatói és kutatói rendelkeznek a nukleáris biztonsági kultúra ismeretével.

 

 

A gépésztechnológiai rendszerek szerkezeti épsége meghatározó jelentőségű az atomerőmű biztonsága szempontjából. A szerkezeti épséget a berendezések gyártásakor, a létesítés és az üzembe helyezés folyamán, majd az üzemeltetés teljes időszakában biztosítani kell. Ennek egyik, ha nem a legfontosabb eszköze a berendezések szerkezeti anyagjainak vizsgálata, azaz tulajdonságaik, állapotuk és teljesítőképességük folyamatos ismerete. A szükséges, nagy mennyiségű vizsgálatot a létesítésben részt vevő, anyagvizsgálati szolgáltatást nyújtó cégek fogják végezni. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy felmerülnek a rutin felkészültséget meghaladó tudást igénylő feladatok, amelyeket a Paksi Kompetencia és Kutatóközpont mérnökökből és kutatókból álló komplex csapata lesz képes megoldani.

 

A Nemzetközi Roncsolásmentes Vizsgálati Akadémia delegációja megismerkedett a Paksi Kompetencia és Kutatóközpont roncsolásmentes vizsgálati laboratóriumával, a laboratóriumban folyó legfontosabb kutatások irányával, és a látogatók elismeréssel méltatták a Központ létrehozásához vezető gondolkodást.