A 2023 és 2024 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre jelentkezők több pontszámítási szabályra készülhetnek, melyek a Dunaújvárosi Egyetemen kedvezően változnak.

 

A 2023 szeptemberében induló képzésekre a jelentkezés már idén decemberben elkezdődik és mint minden évben, ez is február 15-ig tart. Viszont az idei jelentkezés számos változást rejt magában, ami mindenképpen kedvező az egyetemre készülőknek.

 

A Dunaújvárosi Egyetem vonatkozásában a következő módosításokra lehet számítani:

  • Alapképzésre és osztatlan képzésekre jelentkezőknek – általános felvételi követelményként – nem kötelező legalább egy emelt szintű érettségi vizsgát tenniük.
  • Megszűnik a jogszabályi minimumponthatár (eddig alapképzésen és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240 és mesterképzésen 50 pont volt).

 

A 2024-es felvételi időszakban viszont a pontszámításban is átalakulások várhatóak. A pontkalkuláció lényegében marad ugyanabban az 500 pontos rendszerben, viszont a többlet pontokat az ún. Intézményi pontok váltják fel.

A pontok összeállhatnak vagy a tanulmányi pontok és érettségi pontok összegéből, hozzáadva az intézményi pontokat, vagy az érettségi pontok kétszereséből, hozzáadva az intézményi pontokat.  A pontokat ezúton is a jelentkező számára legkedvezőbb módon számítják ki a felvételi során.

 

 

Mindezek mellett intézményünk a tanulmányi és érettségi átlag pontok esetében is bármelyik tantárgyat, illetve vizsgatárgyat elfogadja. Ez a tantárgyak esetében azt jelenti, hogy a kötelező természettudományi tantárgy kiválasztása megszűnik, ehelyett bármelyik legjobb eredményét választhatja a jelentkező. Az érettségik közül pedig az 5. választott vizsgatárgy is bármilyen tárgyból elfogadott, viszont a "Felvételi módosítások 2023 és 2024" aloldalon található táblázatunkból kideríthető, hogy az egyes szakjainkon milyen vizsgatárgyakra adunk még plusz pontot.

 

További részletesebb információt IDE kattintva érhetnek el.