A jegybank oktatást támogató törekvései révén megalakult, MNB Oktatási Klub fenntartható közgazdaságtan témakörében hirdetett versenyt. A megmérettetés célja, hogy ösztönözze a hallgatókat az új gazdasági irányvonal témaköreinek megismerésére, valamint a tudásuk elmélyítésére. A versenyre alap -és mesterszakos, illetve doktori tanulmányokat folytató hallgatók jelentkezését várják.

 

A 21. század felgyorsult világa olyan kihívásokat állít, melyek leküzdésére nem elégséges az eddig használt gazdasági szemléletek, hanem új, hosszú távon fenntartható közgazdaságtani elméletek gyakorlatba való átültetése szükséges. Ez a széles körben elfogadott alapgondolat nyilvánul meg a jegybank által kiadott Új fenntartható közgazdaságtan című globális vitairatban.

A kiadvány nyomán az MNB Oktatási Klub tanulmányi versenyt hirdetett „Új fenntartható Közgazdaságtan Verseny” néven. A megmérettetés célja, hogy az egyetemi hallgatók jobban elmélyedjenek a közgazdaságtan új irányzataiban és eddigi tudásukat kiszélesítve fogalmazhassanak meg önálló szakmai gondolatokat. A verseny továbbá teret ad annak, hogy az innovatív meglátásokat szakmai bizottság elött prezentálva hiteles és professzionális visszajelzést kapjanak a jelentkezők, ösztönözve őket a további fenntartható közgazdaságtani kutatások megkezdésére.

 

A verseny öt fő téma köré épül:

  • A fenntarthatóság a 21. századi közgazdaság alapja
  • Az új gazdaság új erőforrásokon alapszik
  • Hogyan áll elő az „érték” a 21. században?
  • Piac és állam egyensúlya
  • Mélystruktúrák a gazdaság mögött

 

A jelentkezés feltétele, hogy a hallgató a 2022/23 tanév őszi félévében aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezzen, valamint alapképzésen, osztatlan képzésen, mesterképzésen tanuljon   vagy doktori tanulmányokat folytasson nappali, illetve levelező tagozaton. A pályaműveket egyénileg, regisztráció után lehet benyújtani. A nevezés határideje szeptember 30.

Az elismerés sem marad el, mivel a kategóriánkként első három helyet elnyerő, illetve a különdíjban részesülő hallgatók pénzjutalomban részesülnek.

 

Az MNB kiemelten kezeli az oktatási programok támogatását, különös tekintettel a gazdasági szakok terén. Ezzel összhangban az elmúlt évek során felsőoktatási intézményekkel együttműködve számos kezdeményezéssel ösztönözte a hallgatókat tudásuk bővítésére. Az új irányzatok megismertetése azon túl, hogy a személyes fejlődést, tudásmegosztás erősítik, a hazai gazdasági gyakorlatba is beépülnek, a vállalatok eredményességét növelve.

Az oktatás támogató törekvések révén 2017-ben alakult meg az MNB Oktatási Klub. A tagok a jegybank, valamint a Pallas Athéné Alapítvány által támogatott oktatási programok résztvevői, ösztöndíjasai, valamint a képzéseket támogató szakértők alkotják. A klub tevékenysége révén a saját szervezésű programok elősegítik a tagok számára a gazdasági párbeszéd és együttműködést.

Jelenleg több mint 1000 fővel működő társaság jövőben további bővülést és szakmai fejlődési lehetőségeket kínál nem csak a tagok számára.

 

További információk a versenyről és a jelentkezés feltételeiről: MNB Oktatási Klub Új Fenntartható Közgazdaságtan Verseny 2022 (mnboktatasiklubverseny.hu)