Látogatást segítő programokat hirdet a Madách Színház, mely során az egyetem hallgatói és dolgozói egyaránt 15% kedvezménnyel vehetnek részt az előadásokon.

Az első alkalommal Derzsi György – Meskó Zsolt A tizenötödik c. musicalje bemutatójára várják szeretettel az érdeklődőket április 22.-24., melynek rendezője Szirtes Tamás.

A darab a Madách Színház musical pályázatán 52 induló közül nyerte el az első díjat.

A magyar színház- és zenetörténetben ez az első mű, amely az aradi vértanúk sorsát helyezi középpontjába, a tizenötödik, Kazinczy Lajos életén keresztül.

Kazinczy volt a legifjabb a vértanúk között, alig 29 évesen halt meg 1848. október 25-én.

Ifjú korában bálkirálynak is nevezték. Fiatal tisztként a szerelem ejtette rabul, majd, mint egy elszegényedett család sarja, nem találta helyét a világban. A ’48-as forradalom adott fáklyát az ő kezébe is és lelte meg hivatását a honvédsereg tehetséges tisztjeként.

Ő a magyar utászság megalapítója, Görgei és Klapka barátja, aki a harcoló csapatok közül utolsóként tette le a fegyvert augusztus 25-én.

Az aradi per során védte magát, élni akart, szerelemre vágyott. Utolsó napjaiban vállalta fel teljesen elkerülhetetlen sorsát. A kivégzését követő napon, a külföldi közvélemény nyomására Ferenc József leállította a honvédtisztek kivégzését…

 

A musical a mai fiatalok nyelvén, slam poetry, RnB, a rap formai jegyeit viselve szólal meg, mindezt keverve a magyar népdalok világával.