Szalamanderrel, azaz fáklyás felvonulással vettek búcsút a Dunaújvárosi Egyetem végzős hallgatói az Alma Matertől 2017. május 11-én csütörtökön.

A Szalamander eredetileg „gyászmenetet” jelentett, ami Selmecbányáról indult. A népszokás mára beépült a Selmeci Diákhagyományokba.  A „valétálás” része lett, melynek során az egyetem végzős hallgatói bányászlámpákkal és fáklyákkal a kezükben, énekelve vonulnak végig a belvárosban így búcsúzva az Alma Maternek helyt adó várostól.

A 2017. május 11-én megrendezett Szalamander a 33-as kollégium elől indult este 8 órakor. A felvonulók innen haladtak tovább egészen a Városháza térig, ahol a végzősök közösen elénekelték a Selmeci szakok és utódszakjainak himnuszait. Izsák Máté, az Oktatási, ifjúsági, kulturális és Sportbizottság elnöke tolmácsolta Cserna Gábor polgármester és a város önkormányzatának búcsúbeszédét. Ezt követően a Dunaújvárosi Valéta Bizottság elnöke, Erdős Sándor mondta el búcsúbeszédét Bursch társainak.

Tovább folytatva a vonulást a menet idén nem sétált végig a Vasmű úton, hanem a Kossuth Lajos utcára lefordulva ment el egészen a Dunaújvárosi Egyetem Főépülete elé, ahol dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora búcsúzott a hallgatóktól.

A Szalamander végén dr. Molnár László emlékére a diákok elénekelték a „Tavaszi szél” című nótát. A Himnusz eléneklése után véget ért a hivatalos Szalamander és kezdetét vette a Szellemjárás.


(Forrás:www.dunaujvaros.com)