A Sulilife.hu összeszedte a négy legfontosabb dolgot, amire érdemes odafigyelned az első egyetemi évedben!

„Gimiből egyetemre kerülni az egyik legnagyobb mérföldkő, ami az ember életében bekövetkezik: mondhatni a hivatalos fordulópont, amikortól a szülők óvó tekintete már nem figyel, amikor már kötelezés helyett inkább kötelezettségek vannak – amikről neked kell gondoskodnod. De mik azok a hibák, amikbe belefuthatsz?

Teljes elúszás, lenullázott számla, rossz eredmények – ez csak néhány azon dolgok közül, amibe a szokatlan szabadság kezdetén belefuthatsz, ami mellé még a pandémia okozta bezártság utáni „csak-hadd-bulizzak-már" is hozzáadódik.

Nem muszáj azonban a saját bőrödön megtapasztalni ezeket, és nem, a bulizásról sem kell lemondanod mellé: mutatjuk, mire figyelj!

 

Járj be órára!

Pontosan tudjuk, hogy mennyire csábító a reggel nyolcas óra helyett tovább aludni, a délután kettőkor kezdődő helyett pedig inkább ebédelni a haverokkal, de ne ess abba a hibába, hogy a gyakorlataid kihagyod, ugyanis a legtöbbről limitált alkalommal hiányozhatsz, másrészt pedig oltári kimaradással kell szembenézned a hetek múltával.

Ha spórolni akarsz a bejáráson, akkor inkább az előadásokból csípj le, hiszen azokra általában nem kötelező bejárni, és az anyagot is csak vizsgaidőszakra kell elsajátítani – ami nem mellesleg legtöbbször megtalálható online.

 

Bulizz – de okosan!

Okosan alatt most nem a szokásos "ne igyál sokat, figyeld a poharad, vigyázz idegenekkel" típusú tanácsokra gondolunk (bár ezek is szörnyen fontosak!), hanem, hogy ne menjen a már említett szemináriumok rovására.

Olyan napot (vagy napokat) válassz a partizásra, amikor másnap tutira pihenhetsz anélkül, hogy derékba törne a féléved.

Ha fontos számodra a bulizás, akkor erre már a tárgyfelvétel során is gondolhatsz, és például elkerülheted a kínos pillanatot, amikor péntek reggel kihagyhatatlan órád van.

 

Ne hagyd üresen a hűtőd!

Az egyetemistalét nem éppen a végtelen pénzzel való rendelkezésről szól: általában elsőévesként még nincs munkája az embernek, pláne az első hónapokban. Anyuék pedig nem akarnak, vagy tudnak túlzottan elkényeztetni, de ez nem azt jelenti, hogy mindig pénz híján kell lenned.

Amin nagyon hatékonyan tudsz spórolni, az határozottan a kaja, mégpedig úgy, hogy rendszeresen veszel alapanyagokat és főzöl.

A vásárlás azért fontos, mert valószínűleg egy durvább buli után, egy üres hűtővel nem a Lidl-be, hanem a Netpincérre fogsz tévedni. Tervezd meg, hogy mikor van időd főzni, nézz ki valami egyszerű, de nagyszerű receptet, és hajrá! A tárcád hálás lesz érte.

 

Oszd be az időd!

Mégpedig azzal, hogy a fontos óráidra rendszeresen tanulsz. Ezt azért érdemes elhatározni, és meg is valósítani, mert máskülönben valószínűleg éjjeli tanuláson fogod kapni magad, energiaitalokkal körülvéve, imádkozva egy kettesért. Megsúgjuk, hogy ez az egyik leglélekölőbb tapasztalat, ami egyetemistaként érhet: jobb tenni ellene, amíg nem késő!”

 

Forrás: sulilife.hu