Forrás: sulilife.hu

„Egyetemre menni rettentő izgalmas: végre beteljesül a várva várt szabadság, kilép az ember a gimis közegből, és már csak azokat a dolgokat tanulja, melyek valóban az érdeklődési körébe tartoznak. Vannak azonban bizonyos dolgok, amikről egyáltalán, vagy csak nagyon kevés szó esik az egyetemet megelőzően. Íme pár dolog, amire jobb lesz figyelni!

Eleinte az ember nem is feltétlen érzi a vállaira nehezedő felelősséget, amikor már nincsenek körülötte csomóan, hogy irányítsák a mindennapjait. Tanárok, szülők, megszokott környezet – ezekre már nem támaszkodhatsz a szülői fészekből kirepülve, egy olyan közegben, ahol senki nem fog külön figyelmet szentelni neked.

 

Menj a dolgok után!

Egyetemistaként bizony sokszor a sarkunkra kell állni, ha akarunk valamit – legyen szó javítási lehetőségről egy professzornál, vagy új barátokról. Nem várhatod, hogy a szádba repüljön a sült galamb. A professzorok nem fognak felkeresni, ha épp kettesre vagy netalántán bukásra állsz, neked kell menni a dolog után, és udvariasan megkérdezni őket a javítási lehetőségről.

 

Alkalmazkodj!

Ha az egyetem az első időszak, amit nem otthon töltesz, hanem a családi fészekből kirepülve, akkor bizony tutira kell egy kis idő, mire hozzászoksz, hogy anyu nem csinál minden este vacsit, apu pedig nem terem ott, amikor valami javításra szorul.

Ha kollégiumba költözöl, vagy az albérletben lakótársaid lesznek, akkor mindenképp figyelj, hogy ne okozz bosszúságot a többieknek: ne te legyél az a lakótárs, aki négy napig hozzá sem ér a mosatlanhoz, vagy aki sosem veszi ki a részét a takarításból! Viszont mások után se takaríts – ne félj szólni, ha valaki nem veszi figyelembe a környezetét.

 

Takarékoskodj!

Ezt valószínűleg párszor már megkaptad, de nyilván lesznek dolgok, amin nem annyira tudsz majd spórolni, vagy amin nem igazán szeretnél. Legyél tudatos, legyenek prioritásaid az anyagiakat illetően!

Ha neked nem fontos beülni enni a haverokkal, akkor edd kizárólag a saját főztöd – ha hébe-hóba ennél valahol, akkor csípj le másból, például a bulizásra költött pénzből.

 

Pro-tipp: Ha plusz pénzhez szeretnél jutni, de még nincs munkád, akkor add el a már szükségtelen cuccaid a Facebook Marketplace-en vagy adok-veszek csoportokban – legyen az ruha, könyv, vagy valami egészen más, tutira kelleni fog valakinek!”