Tudományos Hét programja november 10. csütörtök: 

2016. november 10. Csütörtök

 

Szekcióülések

Társadalomtudományi Intézet szekcióülései:

Vezető: Dr. Kukorelli Katalin – Intézetigazgató, főiskolai tanár

 

Vezetés- és Vállalkozástudományi szekció (magyar és angol nyelvű előadások)

Helyszín: Főépület, F326

Szekcióvezető: Dr. Piricz Noémi

Időpont: 2016. november 10. 10:00

 

  • Mikolaj Zgainski: Organising Big Sport Events as a Promotional Tool of Small and Medium-sized Town. Case study: Leszno and FIM SGP/SWC
  • Dr. Levente Rádai: Teaching Business Information Systems for Engineering Business Management Students in the Age of Digital Transformation
  • Dr. Noémi Piricz: Empirical investigation of business continuity and fair behaviour in Hungarian metal and machinery supply chains
  • Dr Bittner Péter ny. főiskolai tanár: Miként lehet a nyugdíjrendszert stabilizálni?
  • Dr. Kovács Tamás, Vincze László Ákos, Horváhné Fábián Mirtyll, Fejes Csilla: A LOGISZTIKAI FOLYAMATOK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGE A GYAKORLATBAN
  • Dr. habil. Nádasdi Ferenc – Dr. Keszi-Szeremlei Andrea - Dr. Vámosi Kornélia: Fenntartható fejlődés támogatása menedzsment módszerekkel
  • Fejes Csilla, Dr. Kovács Tamás: LEGOsztika – a tapasztalati tanulás szerepe és gyakorlati alkalmazása a felsőoktatásban

 

Közgazdaságtudományi szekció (magyar és angol nyelvű előadások)

Helyszín: Főépület, F310

Szekcióvezető: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea

Időpont: 2016. november 10. 09:00

 

Előadók és témák:

  • Csiszér Annamária: European funds - Hungarian effects
  • Aida Guliyeva: New modern paradox: Does knowledge economy create asymmetry in global economy
  • Dr. Veres Lajos: Regionális mikroökonómia aktuális kérdései
  • Felipe Flausino de Oliveira: Private versus Public distinction in Brazil institutions of higher Education
  • Horváthné Fábián Myrtill-Dr. Kovács Tamás: A felsőoktatási intézmények társadalmi-gazdasági és regionális hatásai
  • Turan Suleymanov: Brand architecture strategies of mobile telecommunication companies. Case studies of three mobile operators in Azerbaijan
  • Csányi Tamás: TCO és a sharing economy
  • Dr. Fogarasi József: Üzleti és pénzügyi kockázatok a magyarországi élelmiszergazdaságban
  • Veres Edit: A vállalatvezetők társadalmi magatartását befolyásoló tényezők vizsgálata
  • Szász Erzsébet: A számvitel professzionalizációja és jövőbeni kihívásai
  • Dr Fogarasi József: Agrárgazdasági adózási tapasztalatok

 

 

LEGO robotépítő verseny

Helyszín: P épület, P002

Időpont: 2016. november 10. 9:00 és 14.00

 

A LEGO robotépítő versenyre három fős csapatok jelentkezhetnek. A szervezők által kidolgozott építési és programozási feladatok teljesítése után kiderül, melyik a legügyesebb LEGO robotépítő csapat. A versenyre korlátozott számban lehet jelentkezni.

 

Tésztahíd-építő verseny

Helyszín: A épület, A09

Időpont: 2016. november 10. 18:00

 

2016.november 10-én idén 6. alkalommal rendezi meg a Dunaújvárosi Egyetem a Tésztahíd-építő Versenyt. A versenyre minden (külföldi is) nappali tagozatos hallgatókból álló 2-3 fős csapat jelentkezhet. A hidakkal szemben támasztott követelmények megegyeznek Világbajnokság „híd” vagy „tartó” kategóriájának szabályaival.

(Részletesen lásd: www.reccs.hu . Röviden: max. 1 kg. tömeg, 1 m fesztáv, max. 0,5 m magasság, max. 0,1 m. szélesség, bolti tészta + bolti ragasztó. Az nyer, aki a legnagyobb terhelést bírja el.)

 

Tudományok Éjszakája

 

Helyszín: Campus területe

Időpont: 2016. november 10. 18:00 – 21:00

 

Társadalomtudományi Intézet programjai

 

  1. PROGRAM:

BENNE LESZEK A TV-BEN!

Program rövid leírása: A résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy megtapasztalják milyen a kamera előtt szerepelni, súgógép segítségével hírt olvasni, élő adásban váratlan helyzeteket kezelni.

Programvezető: Szpisák Tamás

Helyszín: TV stúdió

 

  1. PROGRAM

ISKOLÁZD BE MAGAD!

Program rövid leírása: A DUE beiskolázási kampánya főbb pontjai bemutatása után a hallgatók feladata lesz egy kampányrészlet kiválasztása, majd ehhez kapcsolódóan az alábbi feladatok elvégzése:

  • szlogen gyártás
  • programelemek meghatározása, marketing elemek beépítése
  • célközönséggel kapcsolatos információk gyűjtése (adatbányászat)
  • kampányrészhez kapcsolódó költségvetés készítése
  • kampányrészlet prezentálása

Programvezető: Dr. Keszi-Szeremlei Andrea

Helyszín: F 214

 

  1. PROGRAM:

JÁTÉK A LOGISZTIKÁVAL

Program rövid leírása: A program maga egy termelési folyamatot leképező modellkörnyezet, melynek segítségével jól illusztrálhatók és megfigyelhetők a főbb logisztikai folyamatok és jelenségek, s melynek keretein belül a játékosok átélhetik és újratervezhetik egy teljes gyártási folyamat lépéseit.

Programvezető: Fejes Csilla

Helyszín: Fő épület, 1. emeleti aula

 

Informatikai Intézet programjai

  1. PROGRAM:

DRÓNOK ÉJSZAKÁJA

Program rövid leírása: A dróntechnológia már ott van a mindennapjainkban, mégis keveset tudunk róluk, megpróbáljuk kicsit tudományosan, de érthetően és szemléletesen bemutatni őket. Sok érdekes kérdésre adunk választ, de nem csak elmondjuk, meg is mutatjuk. Például ezekre: Honnan kapták a nevüket a drónok? Hányféle drón létezik? Miért van több propellere a koptereknek? Honnan tudják, hogy hol vannak? Miért nem remeg a drónról készült videó kép? Élőben lehet látni majd a drónok repkedését és átélheti mindenki kivetítőn keresztül, hogy mit lát egy drónpilóta. Találkozhat Magyarország legfiatalabb drón pilótájával, az emelőversenyek többszörös bajnokával.

Programvezető: Adamcsik János, Adamcsik Tamás

Helyszín: „A” épület: sportcsarnok, S01-es előadó

 

2. PROGRAM:

EGYETEMEN FEJLESZTETT MOBIL ROBOTOK BEMUTATÁSA

Program rövid leírása: Bemutatásra kerülnek a diákok által fejlesztett két és négy kerék meghajtású, valamint egyensúlyozó robotok. A prezentáció részét képezik a robotok mechanikai, elektronikai és szoftveres elemeinek ismertetése. Az érdeklődők maguk is vezérelhetik az eszközöket.

Programvezető: Tóth Roland, Auer Richárd

Helyszín: P épület, P010

 

3. PROGRAM:

ASSZISZTENS ROBOT VEZÉRLÉSE ROBOT OPERÁCIÓS RENDSZER (ROS) SEGÍTSÉGÉVEL

Program rövid leírása: A bemutatón látható lesz egy Kinect mozgásérzékelővel és néhány ultrahangos szenzorral kiegészített robotporszívó. A robot a hozzáadott szenzorok és a vezérlését végző Robot Operációs Rendszer segítségével képessé válik a tájékozódásra, illetve fel tudja térképezni a környezetét. A kamera felhasználható QR kódok azonosítására és követésére is.

Programvezető: Szőke Tamás

Helyszín: P épület, P010

 

4. PROGRAM:

MOBIL TELEFONNAL VEZÉRELT ROBOT

Program rövid leírása: Bemutatásra kerül egy két kerék meghajtású mobil robot, melyet egy Android Operációs Rendszerre fejlesztett programmal lehet vezérelni. A résztvevők maguk is irányíthatják a robotot, és ezáltal megtapasztalhatják a mobil telefonok egy újabb praktikus felhasználási lehetőségét.

Programvezető: Bodor Attila

Helyszín: P épület, P012

 

5. PROGRAM:

MINI ÉS MIKRO PC-K

Program rövid leírása: Az utóbbi évek egyik jól tetten érhető fejlődési iránya az asztali számítógépeknél a zsugorodás. A standardnak mondható ATX méretű asztali számítógépek helyett átlagos, irodai vagy akár otthoni felhasználásra is találunk már egészen kisméretű, hely- és energiatakarékos megoldásokat. Bemutatónkban a mini- és mikro PC-k alkalmazhatóságát reprezentáljuk több területen is, kezdve az irodai munkától egészen a multimédiás célú felhasználásig.

Programvezető: Ujbányi Tibor

Helyszín: P épület, P012

 

6. PROGRAM:

GESZTUS ALAPÚ VEZÉRLÉS

Program rövid leírása: Kipróbálható egy gesztusokkal vezérelhető interaktív információs pult. Az információ megjelenítését a pultban található monitor biztosítja, a kézmozgással történő adatbevitel pedig kamerák segítségével valósul meg.

Programvezető: Ujbányi Tibor, Kővári Attila, Sziládi Gergely

Helyszín: P épület folyosó

 

7. PROGRAM:

PLC-VEL VEZÉRELT GYÁRTÓSOR- ÉS LIFT MODELL

Program rövid leírása: Az érdeklődők egy gyártósor- és egy lift modell segítségével ismerkedhetnek meg a PLC-k működésével. A gyakorlati eszközökkel bemutatjuk az iparban használt alapvető szenzorokat és aktuátorokat is.

Programvezető: Sziládi Gergely

Helyszín: P épület, P004

 

Műszaki Intézet programjai

 

1. PROGRAM:

STIRLING-MOTOR

Program rövid leírása: A Stirling-motor egy külső égésű hőerőgép, mely tetszőleges hőforrással üzemeltethető. Munkaközegként levegőt használ, ami zárt ciklusban áramlik a gépen belül. Üzeme ennek következtében zajtalan. A hőerőgépek közül a Stirling-motor valósítja meg legpontosabban a Carnot-körfolyamatot, ami az elméletileg lehetséges legmagasabb hatásfokú hőkörfolyamat.

Programvezető: Zahola Tamás

Helyszín: P épület folyosó

2. PROGRAM:

KETTŐS INGA

Program rövid leírása: A kettős inga, mint dinamikai rendszer a közönséges ingával ellentétben kaotikus működésű. A lengő tömegek közötti csatolás következtében a kettős inga igen érzékeny a kezdeti feltételek kicsiny megváltozására. A bemutatott eszköz segítségével tanulmányozhatók a matematikailag instabil, kaotikus rendszerek.

Programvezető: Zahola Tamás

Helyszín: P épület folyosó

 

3. PROGRAM:

MAIDLAB BEMUTATÓ

Program rövid leírása: A Magyar Akusztikai Ipari Diagnosztikai Laboratóriumban az alábbi bemutatókat lehet megtekinteni:

  • szilárd testek átvilágítása ultrahangos szkennerrel
  • szilárd testek felületi karcainak kimutatása örvényáramos szkennerrel
  • állóhullámok megjelenítése Kundt-csőben
  • gyorskamerás vizsgálatok
  • endoszkóp, hőkamera
  • lemezen történő hangforrás lokalizáció.
  • hangok szemléltetése real-time spektrogrammon.

Programvezető: Dr. Pór Gábor és csapata

Helyszín: „M” épület, 1. emelet MAID Labor

 

4. PROGRAM:

PNEUMATIKA LABOR BEMUTATÓ

Program rövid leírása: A sűrített levegő egy munkavégzésre és folyamatok vezérlésére, automatizálására kiválóan alkalmas közeg. A látogatók megismerkedhetnek néhány alapkapcsolással, és ki is próbálhatják, el tudnak igazodni a szelepek és csövek labirintusában.

Programvezető: Dr. Bajor Péter

Helyszín: P épület folyosó

 

5. PROGRAM:

ÉRDEKES MECHANIKAI, FESZÜLTSÉGOPTIKAI JELENSÉGEK BEMUTATÁSA

Program rövid leírása: Mitől függ egy szerkezet teherbírása? Mit jelent a mechanikai feszültség? Lehet látni a feszültséget? A válasz: Igen.

Kísérleteinkben nyomon követhetjük, hogy változnak a mechanika feszültségek a növekvő terhelés hatására egy emelőhorogban, megvizsgáljuk, milyen feszültségek keletkeznek két kapcsolódó fogaskerék fogaiban és látni fogjuk, miként csökkenti egy alkatrész teherbírását egy egyszerű furat.

Programvezető: Ladányi Gábor

Helyszín: P épület folyosó

 

6. PROGRAM:

GYŐZZÜK LE A GRAVITÁCIÓT! LÁTVÁNYOS FIZIKA KÍSÉRLETEK

Program rövid leírása: Az előadáson izgalmas, érdekes jelenségeket láthatunk demonstrációs eszközökkel bemutatva, magyarázattal megvilágítva a jelenségek fizikáját

Óránkénti kezdéssel kb. 40 perces előadások. Az első előadás 17:00 órakor.

  • Kísérletek Van den Graaf generátorral
  • Lenz-ágyú
  • Gauss-ágyú
  • mágneses levitáció
  • Szupravezetés: Meissner- effektus
  • kvantum levitáció
  • termoakusztikus Rijke-cső
  • Vízforralás szobahőmérsékleten
  • Magdeburgi féltekék
  • Nitrogén rakéta

Programvezető: dr. Horváth Miklós

Helyszín: P-001

 

7. PROGRAM:

ELEKTROSZTATIKUS PORSZÁLLÍTÁS

Program rövid leírása: A mai ipari technológiákban egyre nagyobb jelentősége van a kisméretű részecskék, az ún. porok szállításának. A Különösen a néhány mikrométer, vagy annál kisebb átmérőjű részecskék szállítása, mozgatása jelentős. A nagy szemcseméretű anyagokkal szemben ezek pontos mozgatása nem egyszerű feladat. Erre való többek között a haladó hullámú elektrosztatikus porszállítási eljárás, amelynek egy példáját mutatjuk be.

Programvezető: dr. Kiss Endre

Helyszín: C-111 

 

8. PROGRAM:

ELEKTROSZTATIKUS SZEPARÁLÁS

Program rövid leírása: A mai hulladékfeldolgozási technológiákban sokszor célszerű, vagy célszerű lenne a megőrölt hulladékból kiválasztani a vezető anyagot, elsősorban fémeket. Erre a legalkalmasabb eljárás az elektrosztatikus szeparátor, ami forgó henger és egy nagyfeszültségű kisülési elektróda segítségével végzi el ezt a feladatot. Egy, az ipari feladatok megoldásában sikeresen alkalmazott berendezést mutatunk be az eseményen.

Programvezető: dr. Kiss Endre

Helyszín: C-111

 

9. PROGRAM:

FÉM ÉS MŰANYAG FELÜLETEK KEZELÉSE CSENDES VILLAMOS KISÜLÉSEKKEL

Program rövid leírása: Különböző fém és műanyag felületek festhetősége, ragaszthatósága jelentősen javítható csendes villamos kisülésekkel való „besugárzással”. A bemutató ezzel a témakörrel foglalkozik.

Programvezető: dr. Kiss Endre

Helyszín: C-111

10. PROGRAM:

MIKRO ÁRAMKÖRÖK SZERKEZETÉNEK BEMUTATÁSA

Program rövid leírása: A mai hétköznapi életet jelentősen megkönnyítik, vagy az elviselhetőségét javítják az okos telefonok, a számítógépek, okos televízió készülékek, stb. A jelenlegi funkciók rendkívül nagyszámú tranzisztorfunkciót tartalmazó áramköröket igényelnek. Ezek szerkezete csak mikroszkóp, illetve elektronmikroszkóp alatt láthatók. Egy relatíve kis integrálási sűrűségű eszközt mutatunk be ezzel kapcsolatban.

Programvezető: dr. Kiss Endre

Helyszín: C-111

 

11. PROGRAM:

SZEMÜNK FÉNYE

Program rövid leírása: A világító berendezések fényének hullámhossz szerinti összetétele jelentősen befolyásolja a láthatóságot. A bemutatón a használatos világítótestek és azok jósága kerül ismertetésre az emberi szem tulajdonságaival összehasonlítva.

Programvezető: dr. Kiss Endre

Helyszín: C-111

12. PROGRAM:

KÍSÉRLETEK SZÉN-DIOXIDDAL

Program rövid leírása: Szárazjég előállítása széndioxid palackkal: az adiabatikus tágulás látványos szemléltetése. Az előállított szárazjéggel további kísérletek. A széndioxid oldódása vízben, reakciói mész tartalmú anyagokkal, mesterséges „cseppkő” készítése.

Programvezető: dr. Kovács Imre

Helyszín: C épület előtér, C-127

 

13. PROGRAM:

KÍSÉRLETEK LUMINOLLAL

Program rövid leírása: A kemilumineszcencia látványos bemutatása luminol indikátor segítségével.

Programvezető: dr. Kovács Imre

Helyszín: C-127

14. PROGRAM:

EZÜSTTÜKÖR PRÓBA

Program rövid leírása: A szőlőcukor oxocsoportja az ezüstiont fémezüstté redukálja.

Programvezető: Petrovickijné dr. Angerer Ildikó

Helyszín: C-120

15. PROGRAM:

ÓZON

Program rövid leírása: A levegőminta ózon- és oxidálóanyag-tartalmát pufferolt kálium-jodid oldatban nyeletjük el. A mintaoldatban az ózon hatására jód képződik, amelyet titrimetriával határozunk meg.

Programvezető: Kovács-Bokor Éva

Helyszín: C-126

 

16. PROGRAM:

MOBIL A ROBOT

Program rövid leírása: Napjainkban a robot technika egyre jobban körül veszi, a mindennapjainkat mindenki találkozik vele, még ha nem is gondolja, hogy bizonyos dolgok hátterében a robottechnika áll. A bemutatóban egy mobilrobotokkal kapcsolatos alkalmazás tekinthető meg.

Programvezető: dr. Kővári Attila

Helyszín: C-118

 

 

17. PROGRAM:

LUFIVARÁZSLAT

Program rövid leírása: Az ecet és a szódabikarbóna reakcióba lép egymással, az elegy pezsegni kezd, és szén-dioxid gáz keletkezik, az fújja fel a lufit. Hasonló okból emelkednek meg a sütőporral készülő sütemények, a bennük levő gázbuborékoktól lesz a szerkezetük puha, levegős.

Programvezető: Kovács-Bokor Éva

Helyszín: C-126

 

18. PROGRAM:

VÁKUUM KÍSÉRLET

Program rövid leírása: A vákuum miatt a folyadék kitölti az elégetett oxigén térfogatát, így felszívódik.

Programvezető: Kovács-Bokor Éva

Helyszín: C-126

 

19. PROGRAM:

VÍZ ALATTI TŰZIJÁTÉK

Program rövid leírása: Ebben a kísérletben a víz és olaj sűrűség különbségen alapuló kölcsönhatását figyelhetjük meg ételfesték alkalmazásával.

 

Programvezető: Kovács-Bokor Éva, Szabóné Juhász Ildikó

Helyszín: C-126

 

20. PROGRAM:

VULKÁNKITÖRÉS

Program rövid leírása: A kísérlet során a szódabikarbóna reakcióba lép az ecettel, széndioxid keletkezik, ami nagy nyomást fejt ki, így a folyadék és a gáz együtt, habot képezve távozik az üvegből.

Programvezető: Szabóné Juhász Ildikó

Helyszín: C-126

 

21. PROGRAM:

FEKETE KÍGYÓ

Program rövid leírása: Az etil-alkohol égésekor hő szabadul fel, melynek hatására megindul a nátrium-hidrogén-karbonát bomlása és a cukor elszenesedése. A bomláskor felszabaduló szén-dioxid gáz fújja fel a széntartalmú anyagot különböző kígyóhoz, sárkányhoz hasonló alakzatokra.

Programvezető: Szabóné Juhász Ildikó

Helyszín: C épület udvar

 

22. PROGRAM:

FIZIKAI SZIMULÁCIÓ GLEEBLE BERENDEZÉSSEL

Program rövid leírása: A laboratóriumban megtekinthető a Gleeble termomechanikus szimulátor, amivel fémek tulajdonságainak javítása technológia optimalizálásával, illetve a meleghengerlés és a kovácsolás fizikai szimulációja végezhető el.

Anyagvizsgálat magas fokon: a nukleáris erőművek szerkezeti anyagait érő terhelések modellezése fizikai szimulációval.

Programvezető: Dr. Bereczki Péter

Helyszín: M38 

 

23. PROGRAM:

KASZTINGOLJUNK (CASTINGOLJUK) EGYÜTT! - DUE ÉRME ÖNTÉSE

Program rövid leírása: Homokforma szekrénybe, hagyományos formaöntési eljárással kb. 3 cm átmérőjű DUE felirattal ellátott érmét lehet önteni fémből. Magát a teljes folyamatot meg lehet tekinteni, ki is lehet próbálni, az elkészült érmét haza is lehet vinni.

Programvezető: Pergel Dóra, Hájas Zoltán

Helyszín: M39

 

24. PROGRAM:

SZAKÍTS, HA BÍRSZ, MIT KÍVÁNSZ MŰANYAGOT VAGY FÉMET!

Program rövid leírása: Hogy viselkednek az anyagok a hőmérséklet függvényében? Különböző anyagokból (különféle műanyagok, acél és alumínium) kimunkált próbatestek elszakítása negatív és pozitív hőmérséklet tartományban.

Programvezető: Dr. Kozsely Gábor

Helyszín: M39 

 

25. PROGRAM:

MAKRO-VILÁG MIKRO RÉSZEI

Program rövid leírása: Légy, darázs és egyéb csodabogarak nagyító alatt. Sztereo-mikroszkópban és pásztázó elektronmikroszkópban megtekinthetők színes és fekete-fehér felvételeken. A bogarakról mikroszkópos fotók készíthetők, és ezek kérésre el is vihetők.

Programvezető: Dr. Pázmán Judit

Helyszín: M130

 

26. PROGRAM CÍME: 

HEGESZTŐ ROBOT, VIRTUÁLIS HEGESZTŐGÉP BEMUTATÁSA

Program rövid leírása: A Dunaújvárosi Egyetem rendelkezik egy Fanuc Arcmate 120iC hegesztő robottal. Ezt a komoly ipari robotot a robotikával és a hegesztéssel foglalkozó tantárgyak keretein belül használják. Az látogatók megtekinthetik a robotot működés közben, és megismerkedhetnek annak vezérlésével.

Programvezető: Pogonyi Tibor

Helyszín: M2-es épület 

 

Könyvtár és Információs Központ programjai 

  1. PROGRAM:

 

ZÖLD KÖNYVTÁR

Program rövid leírása: A könyvtár is bekapcsolódik a Tudomány Heti programsorozatba, az alábbi programokkal és lehetőségekkel várjuk az érdeklődőket:

A könyvtár számítógépein kisfilmeket lehet megnézni különböző újrahasznosítási folyamatokról (pl. akkumulátor), ingyenesen lehet növényeket hazavinni (aki előbb ér ide, annak jut), valamint különböző információs táblákon tájékozódhatnak újrahasznosítási és az anyagok lebomlásának folyamatáról.

Aznap este is lehetőség lesz a már szerdán elinduló könyvbörzén vásárolni!

 

Programvezető: a könyvtár munkatársai

Helyszín: „A” épület, Könyvtár és Információs Központ
 

Programozás játékosan – bemutató óra

 

Program rövid leírása: Programozni bárki tud, gyere el és bebizonyítjuk! A Logiscool Dunaújváros sok szeretettel vár minden 7-14 éves diákot bemutató órájára 18:00, 19:00 és 20:00 órakor. A 40-45 perces órán, az oktatók segítségével mindenki elkészítheti saját számítógépes játékát. A program regisztrációhoz kötött, mert korlátozott számban tudjuk fogadni az érdeklődőket.

 

Rövid betekintés a programozásba

 

Program rövid leírása: Programozni bárki tud, gyere el és bebizonyítjuk! A Logiscool Dunaújváros 18:00 és 21:00 óra között, sok szeretettel vár minden olyan 7-14 éves diákot, aki szívesen belekóstolna 15 percben a programozás világába.

 

Programvezető: Logiscool Dunaújváros

Helyszín: ”C” épület, 1. emelet C-214-216