Cél a polgári életminőség javítása egy modern ipari városban – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Modern Városok Program dunaújvárosi sajtótájékoztatóján kedd délelőtt, amit egy együttműködési megállapodás aláírása előzött meg Cserna Gábor polgármesterrel.

Az kormányfő kiemelte: ma, energiarendszerét tekintve, Dunaújváros gáz alapú város a fejlődés iránya pedig, villamosáram alapú várossá alakítàsa. Paks II. atomerőmű bővítésének sikerét a város közvetlen is megérzi, mert a magyar rendszer villamos átállításának fontos tényezője, hogy a nuklerális energiát képesek legyünk fejleszteni.

A Paksi Atomerőmű Dunaújváros számára rövidtávon munkahelyet,

hosszútávon pedig elegendő, olcsó villamosenergiát ad ahhoz, hogy gáz alapúról, villamosenergia alapra állíthassa a várost - tette hozzá.

A megállapodás tartalmazza, hogy a Dunaújvárosi Egyetemmel egy elektromobilitáshoz kapcsolódó kutatási és képzési irányt hozzanak létre, mely olyan fejlesztésekkel látja el az intézményt, ami kifejezetten az elektromobilitáshoz kapcsolódó szakirányokat hirdet, és ilyen szakembereket képez majd. Létrehoznak egy munkacsoportot is, amelyben a Gazdasági Minisztérium mellet az innovációs pénzek fölött rendelkező Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, valamint Dunaújváros képviselete is részt vesz.

A kutatási irányvonal mellett a város közlekedésében is megfigyelhető lesz az elektromobilitás, hiszen a helyi járatos autóbuszokat elektromos buszokra cserélik.